Az fagyit régebben csak a gazdag nagyurak fogyaszthatták, és luxuscikk is maradt egészen addig, amíg egy tejtermékeket árusító amerikai 1851-ben létre nem hozta az első fagylaltgyárat. Azóta a tölcsér, a különféle ostyák és a csokoládéfagylalt megjelenése tovább növelte a fagylalt népszerűségét.

 

Nagy Sándor és Nero római császár is fogyasztott ízesített havat és jeget, melyek inkább a sörbet előfutárainak tekinthetők, semmint fagylaltnak. Feltehetőleg az angol I. Károly és udvartartása ehetett először valódi, tejből készült fagylaltot a XVII. században. A különleges csemegét a király francia szakácsa, Gerald Tissain készítette, akiről – a történelemben elsőként – biztosan tudjuk, hogy tejből és tejszínből kreált fagyasztott desszerteket. Az elkövetkezendő kétszáz évben a fagylalt a gazdagok kiváltsága maradt, mígnem 1851-ben egy tejboltos, Jacob Fussell rájött arra, hogy úgy tudja leghatásosabban csökkenteni a kárba veszett tejszín mennyiségét, ha lefagyasztja a maradékot.

A fagyasztott tejszín annyira népszerű lett, hogy 1851. június 15-én Fussell beindított egy gyárat, ahol immár nagyüzemi módszerekkel állítottak elő fagylaltot. Ennek ára egyharmada sem volt annak az összegnek, amelybe a versenytársak kézzel előállított fagylaltja került. Egy éve alatt Fussell New Yorkban és Washingtonban is létesített gyárat, és a fagylalt hamarosan meghódította egész Észak-Amerikát.

Az első tölcséreket 1896-ban készítette az olasz származású Italo Marcioni, de az ötlet nem aratott sikert egészen az 1904-es St. Louis-i világkiállításig. Úgy tartják, hogy a világkiállításon egy szír ostyakészítő, E. A. Hamwi tölcsér alakban feltekerte az ostyáit, hogy a szomszédos stand elárusítója fagylaltot beléjük.

A csokoládéfagylalt szülőatyja Christian K. Nelson amerikai cukrász, akinek üzletében egy kisfiú nem tudta eldönteni, hogy a csokoládét vagy a fagylaltot válassza. Nelson sokáig kísérletezett, miként keverhetné össze a kettőt, majd 1921-ben Eskimo Pie néven piacra dobta az első csokoládéfagylaltot.

Fogadjunk, hogy ezeket nem tudtad a fagylaltról!

A fagylaltöntet, amelyet angolul sundae-nek neveznek, egy wisconsinbeli fagylaltárusról kapta ezt a nevet? Állítólag a fagylaltosnak vasárnap (angolul: sunday) mindig gyorsan kimerült a készlete, ezért csokoládét vagy gyümölcsöntetet tett a fagylaltra, hogy kárpótolja a vásárlókat a kisebb adagokért. Az ötlet olyan nagy sikert aratott, hogy a vevők más napokon is keresni kezdték a „vasárnapi” fagylaltot. A helyesírást később megváltoztatták, mivel a puritánok tiltakoztak az ellen, hogy isten napjának nevét összefüggésben használják.

Francia illusztráció a XIX. század elejéről, amely azt mutatja, hogyan kell fogyasztani a fagylaltot
Francia illusztráció a XIX. század elejéről, amely azt mutatja, hogyan kell fogyasztani a fagylaltot.

A XIX. században a Londonban élő olasz bevándorlók, akiket hokeypokeyknak neveztek, kocsiból árulták a fagylaltot az utcán. Azért kapták ezt a nevet, mert „Ecco un poco” (próbálja ki!) kiáltással csalogatták a vásárlókat. Amikor 1922-ben a Wall triciklis fagylaltárusai megjelentek az utcákon, azt kiáltozták: „Intsen le és egyen egyet!”

A jégkrém felfedezése a véletlennek köszönhető. Egy amerikai limonádéárus, Frank Epperson egy éjszaka az ablakpárkányon felejtett egy pohár limonádét s benne egy kanalat. Az ital másnap reggelre megfagyott, és amikor Epperson megpróbálta kiszedni belőle a kanalat, a kezében maradt a világ első pálcikás jégkrémje.

Fagylalt időrend:

Kr. e. 50 körül Nero római császár, a feljegyzések szerint, rabszolgákat küld, hogy havat gyűjtsenek, amelyet mézzel, dióval és gyümölccsel ízesíttet.

1640-es évek körül I. Károly francia szakácsa, Gerald Tissain elkészíti az első fagyasztott desszerteket tejjel vagy tejszínnel. Ezekről az édességekről feljegyzések is maradtak.

1770-es évek. A párizsi Le Caveau kávéház tulajdonosa Franciaországban is elkészíti a fagylaltot, 1774-ben pedig „jégvajból” kifaragja a chartres-i herceg fegyvereit.

1851 Az amerikai Jacob Fussell piacra dobja az első gyári fagylaltot.

1874 A philadelphiai Franklin Intézet ötvenéves fennállása alkalmából az amerikai Robert M. Green felszolgálja az első fagylaltitalt.

1890 Wisconsinban árusítani kezdik az első, öntettel ízesített fagylaltokat.

1896 Az olasz-amerikai Italo Marcioni elkészíti az első tölcséreket és szabadalmaztat egy speciális sütőformát.

1921 Az amerikai Christian K. Nelson árusítani kezdi a csokoládéfagylaltot (Eskimo Pie).

1922 A kolbász- és pitegyártással foglalkozó angol Thomas Wall megkezdi a fagylaltgyártást Nagy-Britanniában.

1923 Az amerikai Frank Epperson szabadalmaztatja a jégkrémet, amelynek később ő adja a jégkrém nevet is.

Sending
User Review
5 (1 vote)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét